Denumita si painea albinelor, pastura are efecte rapide in cazul afectiunilor hepatice si este poate cel mai valoros produs al stupului, dar si cel mai putin cunoscut. Pe scurt, pastura este un polen modificat cu substante adaugate de albine si care constituie hrana acestora. Valoarea terapeutica a pasturii este de trei ori mai mare decat a polenului, iar gama afectiunilor pe care le vindeca este imensa. Pastura este un polen modificat biochimic. Polenul depozitat in faguri se dezintegreaza sub influenta substantelor adaugate de albine, a microorganismelor si a conditiilor de temperatura si umiditate permitand astfel nutrientilor sa fie mai usor digerati de catre larve sau adulti. Aceasta dezintegrare dureaza aproximativ trei luni, iar produsul rezultat este diferit de polenul initial si cu un efect terapeutic superior.
Pastura rezultata in urma acestui complex proces de dezintegrare e diferita de polen. Are un continut sporit de vitamina K, dar si un grad de conservare mai mare. Datorita cantitatii mari de acid lactic si proprietatilor antibiotice, pastura poate fi pastrata timp indelungat, fara a se observa modificari majore, cantitative sau calitative, chiar pana la 17 ani.
Sursa:
EVZ.ro