Mierea produsa de albine din nectarul cules de la Florile de Tei este considerata a fi unul dintre sortimentele de miere cele mai apreciate din punct de vedere terapeutic, datorita compozitiei sale. Contine: vitamine (foarte bogata in vitamina B1- thiamina ), aminoacizi, tanin, sesquiterpene, farnesol, mucilagii, flavonoizi .
*Datorita continutului destul de ridicat de polen (poate ajunge pana la 70 80 %) acest sortiment de miere nu este indicat pentru fi consumat de catre persoanele alergice la polen.
Principalele proprietati terapeutice ale acestui sortiment de miere sunt:
- antibacteriana,
- anti-inflamatorie
- sedativa
- antipiretica (scade febra)
- calmanta
- dizolva mucusul fluidizand secretiile bronhice
- stimuleaza cicatrizarea si vindecarea ranilor si arsurilor,
- antiseptica
Mierea de Tei are urmatoarele indicatii terapeutice :
- raceli, bronsite, laringite, faringite, pneumonie, astm, tuberculoza pulmonara, stari febrile, tuse;
- boli renale;
- boli ale tubului digestiv, mai ales ulcer;
- calmarea durerilor gastrice ;
- preventia aparitiei migrenelor;
- stres, insomnie, oboseala, surmenaj, boli nervoase ;
- rani, arsuri ;
- crampe .