Mierea de Salcam sau Hrana Vie cum mai este ea denumita datorita continutului ridicat de vitamine , este sortimentul cel mai usor de asimilat si digerat de catre organism, oferind foarte multe beneficii, substante nutritive si bio-active, dar si multa energie.
Este ideala in indulcirea bauturilor, deoarece nu modifica cu nimic nici gustul si nici mirosul acestora.
Poate fi folosita si de diabetici, in cantitati mai reduse, deoarece are un continut scazut de sucroza..
Mierea de Salcam contine peste 435 de substante benefice organismului uman : - vitaminele B1, B2, B,6, B12, B9 (acid folic); enzime, fitohormoni (hormoni vegetali), acizi: lactic, malic, oxalic, citric; flavonide (substante antioxidante), dextrina, factori antibiotici, dar si substante minerale cum sunt: calciu, potasiu, siliciu, magneziu, sodiu, fosfor, cupru, calciu si sulf.
Din punct de vedere al substantelor nutritive, mierea de salcam contine numai 1% proteine si intre 70 si 80% glucide. Este un sortiment de miere mai dulce decat altele.
Mierea produsa de albine din nectarul florilor de salcam este sortimentul de miere care se cristalizeaza (zahariseste) cel mai greu, datorita continutului sau mai bogat in fructoza decat al altor tipuri de miere.
Proprietati terapeutice :
Mierea de salcam are efect : de energizare, tonifianta, laxativa, emolienta, expectoranta, antiseptica, diuretica, sedativa, antianemianta, stimuleaza digestia, curata ficatul, regleaza tranzitul intestinal, imbunatateste activitatea inimii si a sistemului circulator, ajuta la refacerea organismului dupa efort, combate oboseala, creste rezistenta organismului stimuland sistemul imunitar, creste numarul de globule rosii din sange.
Mierea de salcam, datorita pH-ului sau slab acid poate fi folosita cu succes in tratarea afectiunilor digestive legate de o aciditate marita, cum ar fi gastritele si ulcerele.
Este un excelent expectorant si ajuta la calmarea tusei, fiind un anti-inflamator puternic pentru sistemul respirator, din acest motiv fiind recomandata in raceli, sinuzite, rinite, pneumonii, tuberculoza sau alte tipuri de infectii bronho- pulmonare.
Indicatii terapeutice:
- insomnie, stres, astenie
- nevroze, depresii
- anemii, anorexie,
- convalescenta
- femei insarcinate
- astm
- tulburari de memorie
- reumatism
- boli ale cailor biliare
- boli de ficat
- afectiuni ginecologice
- plagi, arsuri
- alcoolism
- migrene
- afectiuni ale rinichilor